Ytterdörrar-Nordan Ytterdörr

Din dörr ska matcha huset väl, vara snygg och smart tillverkad både vad gäller säkerhet och energivärde. I Nordan ytterdörrs sortiment finns ett åttiotal dörrar indelade i sju olika serier samt förrådsytterdörrar, altanytterdörrar, garageportar och sidoljus som passar alla hustyper och olika smakriktningar. Du kommer med stor säkerhet att finna din favoritmodell i vårt stora utbud. Lycka till!

För att hitta modellen ni söker klicka HÄR!!

Färgstarkt

Vi erbjuder dig möjligheten att skapa en individuell dörr genom att bestämma dina egna tillval och färger. Vill du ha en speciell färgsättning kan du mot pristillägg, välja ur både NCS- och RAL-skalans hela spektra.

Välj din egen kulör

Våra ytterdörrar är målade på kraftig HDF-skiva och levereras färdigbehandlade i vit standardkulör (NCS S0502-Y). En målad ytterdörr bör skötas och behandlas noga, se behandlings och monteringsföreskriften som medföljer vid leverans, eller laddas ner på hemsidan under kundservice.

Våra standardkulörer (tillval)

 

Röd S4050-RNCS S4050-R (Röd)             S2570NCS S2570-Y90R(Röd)
S4550NCS S4550-Y80R (Röd)       a6020NCS S6020-B10G (Blå)
s6030NCS S6030-R70B (Blå)        s5030NCS S5030-R90B (Blå)
6020-b70NCS S6020-B70G (Grön)     6020NCS S6020-G30Y(Grön)
s3500-NNCS S3500-N (Grå)              S7000NCS S7000-N (Grå)

På grund av tekniska begränsningar kan färger inte återges med exakthet

Formsäkert

Nordan Ytterdörr har flera unika detaljer som vi är ensamma om på den svenska marknaden. En är konstruktionen med de dubbla, rostskyddsbelagda stålplåtarna inuti dörren, som gör den extra säker och mycket stabil.

Trygghet på flera sätt

Fördelen med stål är att det är betydligt hårdare än aluminium, vilket gör dörren svår att forcera för eventuella objudna gäster. Stålplåtarna tillsammans med säkerhetslås, slutbleck och gångjärn med bakkantssäkring gör att du kan känna dig helt trygg och säker bakom en Nordan ytterdörr.

Ytterligare en fördel med vår dörrkonstruktion är att stål utvidgas mindre än aluminium vid temperaturväxlingar – till skillnad från aluminium strävar stål alltid efter att återgå till sin naturliga form. Stålplåten fungerar dessutom som fuktspärr.

Detta innebär att en Nordandörr varken slår sig eller buktar åt något håll, utan håller formen år efter år, trots vårt hårda klimat och årstidernas inverkan. Det lämnar vi 10 års formgaranti på.

 

Så här är en Nordan ytterdörr uppbyggd utifrån och in:

Sprängskiss

 1. Dörrar med glas har en massiv träram för solid montering.
 2. Treskikts isolerglasruta är standard.
 3. Dörrens ytbehandling håller högsta möjliga kvalitet.
 4. Dubbla rostskyddsbehandlade stålplåtar ger ett överlägsetinbrottsskydd, stänger ute fukt och ger dörren maximal formstabilitet.
 5. Dörrbladet har ramträ i kraftigt dimensionerat, massivt trä.
 6. Det invändiga ytskiktet tillverkas i kraftig HDF-skiva eller faner.
 7. Lamellimmad fingerskarvad karm, förborrad för montering.

Kvalitet

En dörr måste vara rustad att kunna stå emot enorma påfrestningar under sin livstid.

Klimatpackning

Nordan Ytterdörr inför ny standard för ytterdörrars täthet.

Nordan inför nu en extra klimatpackning som standard. Klimatpackningen håller vatten borta från de mekaniska delarna på ett mycket bra sätt. Den extra tätningen i grå bortslist är infälld i dörrbladet, och sitter runt hela dörrbladet, förutom vid gångjärnen. Detta gäller på alla utåtgående enkel- och pardörrar, inte på förrådsdörrar och garageportar.

Klimatpackning

Världsunik konstruktion

 

I över tjugo år har vi haft målsättningen att varken väder, vind eller ovälkomna gäster med kofot ska kunna ta sig igenom våra dörrar. Mycket av det har vi att tacka de dubbla, rostskyddade stålplåtar som sitter i alla våra ytterdörrar – en konstruktion som gör oss världsunika.

Men det finns flera detaljer som bidrar till att göra våra dörrar speciella:

Kvalitet, 8 punkter

 1. Alla dörrar som levereras från Nordan Ytterdörr har låskista ASSA 2002 som standard. Undantagen är Stenbocken, Jungfrun samt garageportar som istället har ASSA 410 monterat som standard. Förrådsdörrar levereras med ett Dorma 712. ASSA 2002 respektive 410 har 360° tvingande utlåsning samt en unik hakregelkonstruktion. Det omöjligt att bryta isär en låskista och slutbleck då regeln är utlåst – slutblecket är verkligen fastkrokat. Cylinder och trycken medföljer ej vid leverans.
 2. När dörren är låst bildar låskistan, hakregeln och slutblecken en enhet som gör det omöjligt att bryta upp låset. Ytbehandling är som standard Krom 058 Zink alloy.
 3. Två kraftiga gångjärn håller dörren på plats. Bakkantssäkring för maximal inbrottssäkerhet som standard. Ytbehandling är som standard Krom 058 Zink alloy. Gångjärnet kan justeras steglöst i höjdled med hjälp av en justerskruv inbyggd i gångjärnets underdel. Kan även justeras i sidled så att springan mellan dörr och karm kan varieras. Vid justering måste alla fyra fästskruvar samt spärrtapp lossas och efter justering åter dras åt.
 4. Ny unik kantregel som manövreras med enhandsgrepp som möjliggör enkel öppning och låsning av pardörr.
 5. Dörrens inbyggda stålplåtar förhindrar att dörren börjar bukta åt något håll.
 6. Kraftigt dimensionerad konstruktion som ger en lång hållbarhet och pålitlig funktion.
 7. Tröskeln är handikappvänlig och 25 mm hög med aluminiumklädd ovansida. Lamellimmad fingerskarvad karm, förborrad för montering med karmhylsa (Gäller inte sidoljus och överljus). Dimension 56×105 mm, anpassad till svensk byggstandard.
 8. Inåtgående som tillval, sparkplåt ej möjlig vid inåtgående (gäller även Vision-serien).Tröskeln i aluminium är handikappanpassad, 25mm hög.
 9. Lamellimmad fingerskarvad karm, förborrad för montering med karmhylsa (Gäller inte sidoljus och överljus). Dimension 56×105 mm, anpassad till svensk byggstandard.

Smarta tillval

Våra dörrar är mycket mer än bara en snygg yta. De riktigt smarta detaljerna döljer sig under skalet. De har några av marknadens säkraste och mest hållbara konstruktioner, men du kan ändå göra en rad tillval för att ytterligare stärka den inbyggda säkerheten.

Glas

Det finns en mängd tekniska detaljer som ska gås igenom och funderas över när man ska köpa dörr. Om det ska vara glas i dörren är ett av dem. Alla våra modeller finns med eller utan treskikts isolerglasruta som standard. Du kan välja mellan tre olika glasvarianter: från klart till blästrat/etsat till så kallat cotswold, som är ett glas med struktur.

Här ser du våra olika typer av glas. För att se vilket glas som används som standard i olika dörrmodeller ser du vid varje dörrmodell under dörrserier. Glasen går även att köpa till som tillval till olika dörrmodeller.

A. Cotswold
B. Mattblästrat/Etsat
C. Klarglas

Lister

Alla glasurtag har en massiv träram som gör att glaset får en solid montering. Du kan också  välja aluminiumglaslist som tillval.

A. Aluminiumglaslist finns som tillval till dörrar med runt glas.

Värmeisolering och U-värde

Ytterdörren är en viktig del i husets klimatskal. Dörrens förmåga att stå upp emot väder och vind mäts utifrån dörrens U-värde, dess isolerande värde.

Som standard har våra ytterdörrar utan glas ett U-värde på max 1,0 W/m2 ºC. Önskar du en ytterdörr med glasruta blir U-värdet något högre; 1,1–1,4 W/m2 ºC, men går att förbättra genom att köpa till ett energiglas med argonfyllning.

Alla ytterdörrar från NorDan är testade enligt SFDK – Svensk Fönster- & Dörrkontroll. Ett branschgemensamt system för godkännande av fönster och ytterdörrar på den svenska marknaden.

Brandsäkerhet

En dörrs brandsäkerhetsgrad döljer sig på insidan. För att ange dess egenskaper vid brand så används klassificeringar för brandsäkerhets- och isoleringsgrad (förkortas EI). EI-graden visar på dörrens förmåga att behålla sin avskiljande funktion vid stora temperaturhöjningar och sticklågor.

Som tillval har du möjlighet att välja en dörr som är klassad enligt EI30. Dörren är då konstruerad med mineralull och pyrodurglas som är extra brandsäkert. Värdet 30 innebär att dörren klarar att förhindra brandspridning i 30 minuter. Våra standarddörrar utan glas uppfyller brandklass EI15.

Ljudisolering

En viktig sak att ta tänka på när du väljer ytterdörr är hur väl den stänger ute ljud.

Våra standardmodeller uppfyller ljudklass Rw28 dB och skulle du brandsäkra dörren så ökar automatiskt ljudklassificeringen (materialet i en dörr som är klassad EI30 gör att ljudklassificeringen ökar till Rw32 dB).

Det är dock inget krav att brandsäkra en dörr för att få till en högre ljudklassificering. Du kan som tillval få din dörr ljudisolerad.